Hyvän pizzan ABC

Mistä hyvä pizza siis koostuu?

Hyvä pizza on yksinkertainen, ja juuri siksi sen tekeminen on niin kovin vaikeaa. Olennaista on, että osa-alueet ovat sekä hyvälaatuisia että tasapainossa. Kirjassamme näitä osa-alueita on neljä, joista ensimmäinen on pizzaiolo eli ihminen, joka pizzan tekee.
Pizzaiolon vastuulla on esimerkisi, millaisia raaka-aineita käytetään ja millainen taikina tehdään. 

Toinen osa-alue jää hyvin usein liian vähälle huomiolle, nimittäin taikina. Viimeistään tällä tutimusmatkalla olemme ymmärtäneet syvällisesti, että hyvän pizzan ydin ja sielu on juuri taikina. Kun haluaa kehittyä paremmaksi pizzakokiksi, ammattilaisten mielestä kannattaa aloittaa nimenomaan taikinasta.

Laajan kokonaisuuden muodostavat erilaiset pizzan päälle laitettavat täytteet, joita tottakai on satoja erilaisia kinkuista sieniin ja yrteistä äyriäisiin.

Neljäs keskeinen osa-alue on pizzan paistaminen. Se on kotikokin näkökulmasta yksi kaikkein haastavammista  asioista hyvän pizza tekemisessä, koska kotiuuni harvoin lämpenee yhtä kuumaksi kuin esimerkiksi puu-uuni.

Eli pizzaiolo, taikina, täytteet ja paistaminen.”

-PIZZE-kirja